Een zeilfeest voor Den Helder

Artikel - Een zeilfeest voor Den Heldern augustus was op de slotdag van Sail de rede van Den Helder omgetoverd tot een Oud Hollands schilderij van ŽŽn van onze beroemde oude meesters, die de schoonheid van luchten, wolken, golven en oude schepen zo prachtig op hun doeken konden penselen.

Maar er werd ook feest gevierd, gezongen, gedanst. Zowel aan boord van de klassieke schepen als op de vele schepen en jachten van deze tijd. Met dank aan de mensen van Roughneck Marine, die ons een onvergetelijke dag hebben bezorgd laten wij u delen in de schoonheid van deze Parade of Sail. Met weinig woorden en dank aan Joeri Masljajev die jarenlang op deze schepen heeft gevaren en daar het prachtig boek ÒZeilen over de OceaanÓ over heeft geschreven.De Johann Smidt is in Amsterdam in 1974 gebouwd is een tweemast logger en als opleidingsschip de voorloper van de Eendracht. In 1989 verkocht aan een Duits opleidingsinstituut, waar het vandaag de dag nog steeds dienst doet. Het ontwerp is erop gericht dat jongeren zich snel kunnen bewegen op het schip en in korte tijd hun opleiding kunnen voltooien. Het is 35.94 meter lang en voert 586 m zeil. Mir komt uit een groot gezin, want de Russische marine gaf in 1987 opdracht tot het bouwen van vijf zusterschepen naar het ontwerp van de Poolse constructeur Zygmund Choren, die eerst de Dor Mlodziezy had gebouwd. De Mir vaart meestal op de Noordzee en Oostzee met 55 vaste bemanningsleden en tussen de 70 en 144 adelborsten. Als betalend passagier kunt u de sensatie van ŽŽn van de mooiste windjammers ter wereld ook ervaren.
Statsraad Lehmkuhl is in 1967 overgenomen door de Noorse reder Hilmar Reksten toen de Noorse regering het schip niet langer financieel wilde steunen. In 1914 in Duitsland gebouwd als opleidingsschip gebouwd kwam het in 1922 in Noorse handen, na eerst nog onder Engelse vlag te hebben gevaren. Het meet precies 98 meter, voert meer dan 2000 vierkante meter zeil, steekt 5.10 m diep en heeft een dieselmotor van 450 pk.De Stavros Niarchos is een tweemastbrik en in 1996 oorspronkelijk ontworpen als luxe cruise zeiljacht door de beroemde Duitse werf Abeking % Rasmussen in Bremen - nu nog steeds actief als bouwer van superjachten. De Sail Training Association ontving vijf miljoen pond uit de nalatenschap van de beroemde Griekse reder, die in de zestiger jaren aan boord woonde van de beroemde driemastschoener Creole, nu eigendom van de Gucci familie.
Tussen al het zeilgeweld kwamen we ook de in 1925 in Haarlem bij W. H. Jacobs gebouwde sleepboot Adelaar tegen. Deze prachtige oude sleper heeft een Triple expansie stoommachine van 180 pk, is 20.70 m lang, 5.20 m breed en steekt 1.80m diep en heeft vast nog wel dienst gedaan om ŽŽn van de zeilschepen op zijn plaats te leggen. De Asgard ll is een in het nationale groen van Ierland geschilderde brigantijn, een tweemaster met aan de fokkenmast alleen razeilen en voorop als boegbeeld Grainne Mhaol, een 16de eeuwse piratenkoningin. Het heeft een vaste bemanning van vijf koppen en plaats voor 20 leerlingen, voert 370 m zeil bij een scheepslengte van 31.70 m. De Astrid is een stalen brik van 42.10 m en is in 1918 in Scheveningen gebouwd. In 1977 wordt het door de Libanese bemanning in brand gestoken toen het voor drugsmokkel aangehouden werd en lag daarna als wrak in Newhaven. Sinds 1984 vaart het weer als opleidingsschip of charter voor groepen vanuit Harlingen. CuauhtŽmoc is het opleidingsschip van de Mexicaanse marine en draagt de naam van de laatste keizer van de Azteken, die prominent als boegbeeld voorop het schip prijkt. Het heeft 23 zeilen. Het stalen schip is in 1981 in Bilbao in Spanje gebouwd en heeft een lengte van 90.50 m. Het interieur omvat enkele prachtige staatsie-salons met mahonie betimmering en 's avonds voert het honderden lichtjes in de ra. Drie Roughnecks met ieder een 300 Pk Suzuki motor bewijzen wederom hun zeewaardigheid door vele genodigden tussen de vloot van grote en kleine schepen te varen tijdens de Parade of Sail.

ÊÊÊÊÊÊ

Facebook Comments "Een zeilfeest voor Den Helder"
                         my-ip