Innovatieve vuilwatertank

Artikel - Innovatieve vuilwatertank

HTML Generator Sample Page

Innovatieve vuilwatertank

Op 1 januari 2009 werd het verbod op lozing van toiletwater op het oppervlaktewater ingesteld. Sinds die tijd worden alle nieuw gebouwde boten standaard uitgerust met een vuilwatertank. Voor boten die gebouwd zijn voor 2009 en nog geen vuilwatertank aan boord hadden leverde het plaatsen van een tank nogal eens problemen op.

Door Walter Knopper

Het verbod
Het lozingsverbod geldt vanaf 2009 voor alle nieuwe en bestaande Nederlandse en buitenlandse pleziervaartuigen met ingebouwd toilet, zoals beschreven in de Wet Pleziervaartuigen. Dat wil zeggen jachten van 2,4 tot 24 meter. Historische schepen gebouwd voor 1950 en wedstrijdschepen zijn uitgezonderd. De recreatievaart concentreert zich vaak in watergebieden waarvan ook veel zwemmers, surfers en andere watersporters gebruikmaken. Er wordt gezwommen in hetzelfde water waarin jachten die voor anker liggen hun onderwatertoilet lozen. Metingen wijzen uit dat in het water bij die jachten hoge concentraties E-coli bacteriën bevinden en daar kunnen zwemmers ziek van worden. Jaarlijks belandden tienduizenden Nederlanders in het ziekbed door recreëren in vervuild oppervlaktewater. Ze hadden bijvoorbeeld maag-darmklachten, last van de luchtwegen of gehoorgangen. De noodzaak om de toiletlozingen van de recreatievaart aan te pakken was dus groot, al bedraagt de vervuiling door de recreatievaart op het totaal maar één procent.

Geen controle, toch een tank
Omdat er geen verplichting is om een opvang voor vuilwater aan boord te hebben, kunnen waterbeheerders en de waterpolitie alleen ingrijpen wanneer ze iemand op heterdaad betrappen bij het lozen van toiletwater op het oppervlaktewater. Als u zomers een frisse duik neemt, wilt u dat niet doen terwijl uw buurman zojuist zijn onderwatertoilet heeft doorgetrokken. Daar komt bij dat het ontbreken van een opvangvoorziening voor toiletwater negatief zal werken bij een eventuele verkoop van de boot.

Welke tank
Het slopen of demonteren van interieurdelen is niet iets waar de gemiddelde booteigenaar op zit te wachten. En naast de aanschaf van een nieuwe tank een expert inschakelen voor het plaatsen van het apparaat, pleegt ook nog eens een flinke aanslag op de portemonnee. Ook ruimtegebrek speelde veel booteigenaren parten. In een zoektocht naar een passende tank voor de Saphira, onze Danish Rose 31, werden we attent gemaakt op de Innotank.

Waar moet de tank komen
Een veel voorkomende plek voor het installeren van een vuiltank is onder de zitbanken. Juist daar huisvest de Saphira echter zowel aan bak- als aan stuurboord haar drinkwatertanks. Onder de hondekooien is te weinig ruimte in de hoogte om een tank te plaatsen. De enige plek waar een tank zou passen was onder de kaartentafel maar daar is de bodem niet vlak. Volgens de website van Innotank reduceert deze tank installatiekosten, past de tank zich aan haar omgeving aan en is de tank gemakkelijk te installeren. Dat klinkt als de oplossing en vol vertrouwen vroegen we meer informatie op.

Het gemak van een Innotank
“De Innotank wordt als een plat vervormbaar pakketje ingebracht in een eventueel moeilijk toegankelijke ruimte zonder het interieur te ontmantelen ”, vertelt ontwikkelaar en eigenaar Raoul Vercoelen. “De tank wordt door middel van een compressor opgepompt zodat bezien kan worden of de gekozen ruimte daadwerkelijk geschikt is. Wanneer de ruimte goed bevonden is, wordt er in de Innotank een UV-lamp geplaatst die, tijdens het op druk houden van de zak met behulp van de compressor, zorgt voor uitharding van het polyester in de zak. Na circa tweeënhalf uur is een tank van 50 liter volledig uitgehard en gereed voor verdere montage,” aldus Vercoelen. Naast de 50 liter uitvoering is de Innotank ook verkrijgbaar in 100 en 150 liter.

Uitharden door UV-licht
Ultraviolet licht wordt in de industrie gebruikt om bijvoorbeeld inkt te drogen, lakken te laten uitharden en om ultravioletlijmen hard te laten worden. Vercoelen vertelt: “De speciaal voor de Innotank ontwikkelde UV-lamp wordt geleverd met een opblaaspakking en is te huur bij dealers van de Innotank. Na het uitharden wordt de installatieset op de tank gemonteerd en worden de aansluitingen naar het toilet, het dek en de stroomvoorziening gemaakt. Het is absoluut geen ingewikkelde klus en een klein beetje handigheid is al genoeg om de tank zelf in de boot te installeren. De tank is voorzien van een binnenzak die elk jaar verwisseld kan worden. Daarmee blijft de tank schoon en wordt bacteriegroei en verstopping voorkomen. De ultrasone niveau sensor zorgt voor een betrouwbare niveaumeting binnenin de tank. “

Beperkte ruimte
De ruimte onder de kaartentafel van de Saphira had een vlakke bodembreedte van amper vijftien centimeter. Bij een eerste opblaasproef van de zak bleek dat de tank daar uitstekend zou passen. In de hoogte was voldoende ruimte om de 10 centimeter hoge installatieset op aan te sluiten. De tank stond na het oppompen goed waterpas en na die eerste proef kon de UV-lamp geplaatst worden voor definitieve plaatsing van de tank. Tijdens de uithardingsprocedure hebben we goed in de gaten gehouden dat de compressor de tank op spanning hield en hadden we uitgebreid de tijd voor een broodje en de voorbereidingen voor het afmonteren.

Tot slot
Na het uitharden kan de UV-lamp eenvoudig worden verwijderd en plaatsten we de binnenzak waarvan de pakking prachtig op de RVS rand van de tank past. Daarop monteerden we de installatieset waar de leidingen en de sensor op wordt aangesloten. De tank is voorzien van een ontluchtingsventiel en in het eindproces kan een carbon geurfilter geplaatst worden om nare luchtjes in de boot te voorkomen. Uiteraard gebruikten we ook geurdichte vuilwaterslangen voor de aansluiting van en naar het toilet. De tank heeft inmiddels een permanente plek zonder dat we ergens de zaag of de haakse slijper in moesten zetten. Het boren van een gat in het stalen dek hebben we laten doen omdat we daar geen gereedschap voor hadden, verder hebben we alles zelf kunnen doen vanwege de uitstekende handleiding en het bijzonder handige installatiefilmpje. Dat spaarde een hoop centjes uit!

Facebook Comments "Innovatieve vuilwatertank"
                         my-ip